Miss cukrárka z FMK
Napísal abrnkyna 10. novembra 2014
TRNAVA. Tento rok sa Fakulta masmediálnej komunikácie opäť vyznamenala. Na týždeň vedy a techniky prijali pozvanie vzácni hostia z praxe, ktorí sa s nami podelili o množstvo cenných skúseností. Mnohí z nich sú absolventmi FMK podobne ako aj Lucia Gažová. Táto vášnivá cukrárka a zároveň Miss sympatia 2008 sa s nami podelila o svoj príbeh ako sa od červeného diplomu cez modeling nakoniec dostala k pečeniu.
Prednášku Chutný marketing s Lulu odštartovala sympatická blondína v pondelok (10. 11. 2014) o jednej v Jame. Lucka sa počas strednej školy začala aktívne venovať modelingu. Vďaka modelingovej kariére mala možnosť precestovať svet a získať množstvo cenných kontaktov, za čo je dnes veľmi vďačná. „Možno som to v tomto smere mala jednoduchšie. Nebola som obyčajné nenápadné dievča, ale mala som už čo to za sebou,“ poznamenala. Jej príbeh je skutočne zaujímavý. Máloktorá modelka, ktorá si musí držať líniu, sa vyberie cukrárskou dráhou.
Piecť začala ako tretiačka na vysokej škole. Priviedla ju k tomu na jednej strane stará mama, ktorá je bývalá cukrárka a na strane druhej túžba naučiť sa uvariť niečo iné ako párky a čaj. „Začala som s makarónkami, ktoré sú dnes pre Lulu’s bakery typické. Príprava je náročná, ale keďže sa v tej dobe nedali na Slovensku zohnať a ja som ich chcela ochutnať, musela som si ich spraviť sama.“ A tak sa zrodila jej vášeň k pečeniu.
Od tej chvíle piekla stále. Po vysokej škole sa zamestnala v oblasti marketingu a koláčikom sa venovala každý večer vo voľnom čase. Postupne ale prichádzali objednávky a z hobby sa stala práca na plný úväzok.
Keďže je Lucia úspešnou absolventkou marketingovej komunikácie, nič nenechala na náhodu. Založila si blog o pečení, facebook fanpage (kde má dnes vyše 2000 fanúšikov), vymyslela si výstižné logo s typickými cukríkovými farbami a pustila sa do plnenia svojho sna.
„Keď s niečím začínate, je dôležité uvedomiť si svoju konkurenčnú výhodu,“ vysvetľuje študentom v preplnenej učebni. Sama podotkla, že ak by s makarónkami prišla o pol roka neskôr, vôbec by nemusela byť taká úspešná. Na Slovensku bola jedna z prvých a aj to je jedna z vecí, ktorá ju odlišuje od konkurencie.
„V poslednom čase sú v móde torty obalené fondánom. Na pohľad nádherné, no povedzme si pravdu, aj tak všetci jedia len vnútro,“ pokračuje Lucia v prednáške. Priznala, že aj ona sa pokúsila piecť nádherné torty v tvare psíkov, futbalových lôpt a všetkého možného po čom je aktuálne dopyt. Prvé pokusy dopadli všelijako. No potom si uvedomila, že Lulu’s bakery môže byť jedinečná, zdravá a nemusí každú tortu oblepiť presladenou hmotou.
A to je v marketingu dôležité. Uvedomiť si čím odlíšiť svoju značku od ostatných. Každý vie, že koláče z Lulu’s bakery sú chutné, prírodné a zdravé. Tomu Lucia prispôsobila aj krabičky. Tie vyzerajú veľmi jednoducho, previazané obyčajným špagátom.
Dnes sa bývalá modelka venuje už len pečeniu. Momentálne sa teší z nových priestorov neďaleko Skladovej, kde sa chystá v blízkej budúcnosti rozbehnúť svoju vlastnú cukráreň. Držíme palce!
Na záver jeden z chutných Luckiných výtvorov …a fotka z dnešnej prednášky
Text: Karin Fronková
Foto: https://www.facebook.com/lulusbakery.sk